Viime vuodet ovat olleet melkoista myllerrystä. Korona tuli ja meni. Siitä kun päästiin, alkoi yhä jatkuva Ukrainan sota ja Venäjän vastaiset pakotteet, jotka pysäyttivät hakkeen hankinnan itärajan takaa näillä näkymin hyvin pitkäksi aikaa. Inergia Lämpö Oy:n osalta tämä tarkoitti pakon sanelemana siirtymistä takaisin turpeen polttoon, josta aikaisemmin oli jo päästy irti. Turpeen käytöllä pyritään korvaamaan osa käytettävästä metsäenergiasta kaukolämpölaitoksilla.

Olen nyt reilun vuoden toiminut Inergia Lämmön toimitusjohtajana pitkäaikaisen toimitusjohtajan Mika Järvenpään siirryttyä toiselle työnantajalle. Opittavaa on ollut paljon ja vauhti kova. Suurena apuna ovat olleet osaavat työntekijät, jotka ovat pitäneet huolen arjen sujuvuudesta. Tällä porukalla on hyvä jatkaa eteenpäin.

Energiapuun hankinta on ollut haasteellista jo pitemmän aikaa. Puumarkkinoilla energiapuun hinta on ollut ollut rajussa kasvussa. Tämä on aiheuttanut toiminnan harjoittamiseen omat vaikeutensa. Lisäksi puun hankintaa hankaloittaa syrjäinen sijaintimme sekä alueen omat erityispiirteet. Inarin kunnan maapinta-alasta on noin 72 prosenttia suojeltua ja näin ollen hakkuiden ulkopuolella, eikä alueella ole enää laajamittaista puunjalostustoimintaa. Tämä heikentää hakkuiden kannattavuutta, kun tukki- ja kuitupuu viedään kauas tuotantopaikalta. Lisäksi mahdolliset puuteollisuuden tuottamat lämmöntuotantoon hyödynnettävät sivuvirrat puuttuvat.

Pohjois-Lapissa on pitkän aikaa kipuiltu metsäteollisuuden ja muun maankäytön yhteensovittamisen kanssa. Varsinkin poroelinkeino on kokenut hakkuiden uhkaavan heidän toimintaansa ja myös ympäristöjärjestöt ovat halunneet osallistua keskusteluun. Keskusteluyhteyksiä on pyritty avaamaan ja ylläpitämään kaikkien sidosryhmien kanssa.

Haemme ympäristölupaa Ivalon Peräsaajoon suunnitellulle kierrätyspolttoainelaitokselle. Lue lisää sivulta 3. Tämän lisäksi olemme tarkastelleet mahdollisuuksia datakeskusten hukkalämmön sekä lämpöakulla varustetun sähkökattilan käyttöön. Hukkalämpö ja sähkökattila perustuvat polttamattomaan tekniikkaan, jotka olisivat ilmaston kannalta paras ratkaisu. Kierrätyspolttoainelaitos sen sijaan parantaa kiertotaloutta, kun alueella syntynyttä jätettä voidaan hyödyntää energiaksi lähempänä tuotantopaikkaa, jolloin kuljetusmatkat lyhenevät. Laitoksessa poltettavaa materiaalia kuljetettaisiin muuten muualle poltettavaksi. Nämä hankkeet kuvaavat hyvin nykyistä kehitystä. Uudet tekniikat antavat mahdollisuuksia, mutta polttamalla tuotettu energia näyttelee vahvaa roolia vielä tulevaisuudessakin. Nykyiset kaukolämpölaitoksemme ovat vasta käyttöikänsä puolivälin tuntumassa. Suunnitellut hankkeet tuottavat lämpöä polttamisen rinnalla, eivätkä korvaa käytössä olevia hakekattiloita.

Vuosi 2025 on vasta alkanut. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä mihin asiat kehittyvät ennen kuin se päättyy. Lähtötilanteen näet sivun 11 kuvaajasta, johon on koottu vuoden 2024 kaukolämmön polttoaineet ja hiilidioksidipäästöt.

Paulus Lepistö

toimitusjohtaja

Inergia Lämpö Oy & Inarin Lapin Vesi Oy

Teksti on pääkirjoitus Inergiset-asiakaslehdestä 1 / 2025, jonka voit lukea täältä:

https://www.inergia.fi/3d-flip-book/inergiset-kevat-2025/

Pin It on Pinterest

Share This