Ilmat ovat viilenneet ja lämmityslaitteiden toimivuus on taas tärkeää. Huolletut ja oikein käytetyt lämmityslaitteet kuluttavat vähemmän energiaa. On muitakin mahdollisuuksia säästää lämmityksessä.

Nyt kun ulkoilma on huomattavasti sisäilmaa viileämpää, on helppoa havaita lämpövuotoja. Vialliset tiivisteet ovissa ja ikkunoissa kannattaa vaihtaa ajoissa.

Tuuletukseen riittää lyhyt tehokas tuuletus, jonka jälkeen ikkunat ja ovet suljetaan huolellisesti. Sälekaihtimet ja verhot vähentävät lämmön karkaamista harakoille, joten kaihtimet kannattaa sulkea yöksi ja vetää verhot ikkunoiden eteen.

Lämmityksessä, ilmastoinnissa ja ilmalämpöpumpussa vaihdetaan kaikki säädöt talviasetuksille. Jos lämmityslaitteiden käyttö ja säädöt askarruttavat, kannattaa pyytää apua alan ammattilaisilta.

Lämmityskaudella kannattaa hyödyntää myös hukkalämpö, jota voi saada esimerkiksi saunasta ja uunista. Kun valmistaa ruokaa uunissa, voi luukun jättää auki uunin jäähtymisen ajaksi ja antaa lämmön kulkeutua asuintiloihin.

Säädä huonelämmöt noin 20 asteeseen ja vielä alemmas tiloissa, joissa ei oleskella. Mukavan lämpimät kotivaatteet ovat parempi vaihtoehto kuin liian kuuma huoneilma. Säädä kosteiden tilojen lattialämmitys hieman alemmas. Kosteiden tilojen ovi pidetään suljettuna, jotta lattian mukavuuslämmityksellä ei lämmitetä muita huonetiloja. Muut huonetilat lämpiävät energiatehokkaimmin niissä olevilla lämmittimillä.

Lisää energiavinkkejä löydät esimerkiksi Motivan sivuilta: https://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen

 

Pin It on Pinterest

Share This