Venäjä tuhoaa järjestelmällisesti Ukrainan siviili-infrastruktuuria ja myös maan energiajärjestelmä on pitkälti tuhoutunut. Maan energiajärjestelmä on välttämätöntä saada pikaisesti kuntoon talvea vasten. Ukrainan valtiojohto onkin lähestynyt myös Suomea avunpyynnöllä.

Käytännössä Ukrainalle kelpaavat nyt kaikki energiatekniikka ja -varusteet, niin uusi ja käytetty, isompi ja pienempi, verkkoihin tai tuotantoon liittyvä. Ministeri Lintilä on pyytänyt energiayhtiöitä auttamaan niin paljon kuin mahdollista ja niin pian kuin mahdollista. Monet suomalaiset energiayhtiöt ovat lähdössä apupakettiin mukaan.

Lappilaiset energiayhtiöt kriittisen infrastruktuurin omistajina ymmärtävät hyvin ukrainalaisten kollegoiden avuntarpeet. Yhtiöt haluavat auttaa heitä kaikin tavoin palauttamaan ja turvaamaan Ukrainan energiajärjestelmän toimivuuden talven yli.

Suomessa apua koordinoi sisäministeriö. Energiayhtiöiden näkökulmasta avustaminen on helppoa, jos lahjoitettavaa tekniikkaa heiltä löytyy. Valtio järjestää lahjoituksen kuljetukset ja hoitaa niihin liittyvät kustannukset.

Monilla yhtiöillä on vanhojen tuotantolaitosten tai verkkojen uusimisen tai purkamisen myötä tavaraa, jolle on nyt tärkeää käyttöä. Varastoista voi myös löytyä ylimääräistä tekniikkaa, jolle on akuuttia tarvetta Ukrainassa.

Lappilaiset energiayhtiöt Inergia, Koillis-Lapin Sähkö, Muonion sähköosuuskunta, Napapiirin Energia ja Vesi, Rovakaira ja Tornionlaakson sähkö ovat päättäneet tukea Ukrainan valtiota sen energiainfrastruktuurin korjauksessa ja ylläpidossa. Myös verkostourakoitsija Alakuijala Oy on mukana tukiprojektissa.

Pin It on Pinterest

Share This