Lämmityskausi on ajanjakso, joka alkaa syksyllä, kun ulkoilman vuorokauden keskilämpötila laskee noin 15 asteeseen. Viime vuoden heinäkuun keskilämpötila oli Ivalon lentoasemalla 15,9 astetta ja elokuun 11,7 astetta. Lämmityskausi päättyy, kun vuorokauden keskilämpötila nousee 10 asteen yläpuolelle – yleensä kesäkuussa. Viime toukokuussa keskilämpötila Ivalon lentoasemalla oli 5,6 astetta ja kesäkuussa 13,3 astetta. Lämmityskauden pituus onkin Pohjois-Lapissa jopa 10 kuukautta. Tunturiverkon toiminta-alueella matkailijamäärät ovat olleet kuluvana talvena kasvussa edellisvuosiin nähden. Joulukuussa Tunturiverkon alueella sähkönkulutus väheni siitä huolimatta peräti 16 prosenttia edellisvuoden joulukuuhun verrattuna, tammikuussa 14 prosenttia.

Edellistalvea lauhempi sää selittää sähkönkulutuksen muutosta vain osittain. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa lämmityksen osuus kaikesta sähkönkulutuksesta on tyypillisesti 50–60 prosenttia keskitalven (joulu-, tammi- ja helmikuu) aikana, joten ihan kaikki sähkönkulutus ei ole ulkolämpötilasta riippuvaista. Koko maan osalta Fingridin lämpötilakorjattu sähkönsäästölukema oli tammikuulta viisi prosenttia. Alueen asukkaat, yritykset ja vierailijat ovat aktiivisesti onnistuneet vähentämään sähkönkulutusteen omilla toimillaan.

Kuva. Sähkön käyttö verrattuna edelliseen vuoteen.

Kestävä kulutus säästää rahaa

Kannustamme asiakkaitamme kestävään energian- ja vedenkulutukseen. Vaikka sähköpulan riski on pienentynyt, sähkön riittävyyden kannalta on edelleen hyödyllistä, että sähkönkäyttöä voidaan ajoittaa huipputuntien ulkopuolelle. Kulutushuiput ovat aamuisin klo 7–10 ja iltaisin klo 16–20. Sähkönsäästäminen on myös taloudellisesti fiksua, sillä jokainen säästetty kilowattitunti vähentää suoraan verkkopalvelumaksua.

Vesihuollon lukemissa matkailun kasvu ei vielä näy kunnolla, sillä reaaliaikaisesti etäluettavia vesimittareita on ehditty vaihtaa vasta osaan toiminta-alueen kiinteistöistä ja pääosa on edelleen arvioon perustuvaa kulutusta. Siirryimme vuoden alusta myös veden osalta kuukausittaiseen laskuttamiseen, jotta vedenkulutuksen seuranta olisi ajantasaisempaa.

Voit säästää pienillä arkisilla muutoksilla. Katso säästövinkit verkkosivuiltamme: inergia.fi/saastovinkit.

Pin It on Pinterest

Share This