Tunturiverkon toiminta-alueella Pohjois-Lapissa sähköä kulutettiin marraskuussa 18 prosenttia vähemmän kuin samaan aikaan edellisenä vuonna. Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan valtakunnallisesti sähköä säästettiin yhdeksän prosenttia. Energiateollisuus uutisoi säästön olleen 10 prosenttia.

Ilmatieteenlaitoksen Ivalon mittausten mukaan marraskuu 2022 oli vuotta 2021 lämpimämpi ja lämmitystarveluku pieneni 13 prosenttia. Lämpimämpi vuosi ei kuitenkaan täysin selitä kulutuksen muutosta, vaan sähkönkulutus on aidosti vähentynyt.

Sähkönsäästämisellä madalletaan sähköpulan ja kiertävien sähkökatkojen riskiä. Edelliskuukausien tapaan, Tunturiverkon asiakkaat ovat olleet aktiivisia sähkönsäästäjiä kuten taulukko alla osoittaa:

 

Syyskuu Lokakuu Marraskuu
Tunturiverkko -13% -17% -18%
Fingrid -7% -7% -9%
Energiateollisuus -14% -11% -10%
Astetta alemmas -kampanjan tavoitetaso -10% -10% -10%

 

Viikon 50 alussa Pohjois-Lapissa oli pakkasta noin -30 astetta. Tunturiverkon huipputeho (suurin kulutus tietyllä ajanhetkellä) kävi 38 MW:ssa ja matkaa ennätykseen (tammikuussa 2019: 45 MW) jäi vielä reilusti, vaikka matkailijoita saattaa olla alueella jopa ennätysmäärin. Tämä havainto kertoo, että sähkönkulutusta on onnistuttu ajoittamaan aamu- (klo 7-10) ja iltapiikin (klo 16-20) ulkopuolelle, joka helpotti sähköverkon tilaa kireässä tilanteessa.

Tunturiverkko toivottaa rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta!

 

Pin It on Pinterest

Share This