Talvi ja etenkin joulu on valojen aikaa, sillä valo piristää mukavasti pimeää vuodenaikaamme. Led-valosarjat kuluttavat vähän energiaa ja tuovat piristystä päivittäiseen elämäämme.

Monella on vielä vanhoja valosarjoja kotona. Mikäli olet hankkimassa uusia valosarjoja, valitse led-valot, sillä niiden kulutus on pieni ja perinteisiä valosarjoja vähäisempi.

Led-valosarjojen kokonaisteho on tavallisesti 0,5–6 wattia. Valitettavasti läheskään kaikissa myyntipakkauksissa ei kerrota valosarjan tehoa. Monissa pakkauksissa teho ilmoitetaan yhtä lamppua kohti, esimerkiksi 80 lampun sarjassa 80 lamppua kertaa 0,06 W (yhden lampun teho) = 4,8 Wh. Valosarjan kulutuksen selvittäminen voi näin ollen vaatii hieman laskemista.

Valosarjassa olevien lamppujen määrä kertookin usein sarjan tehosta. Kun lamppuja on vähemmän, kuluttaa sarja vähemmän sähköä.

Eri kokoisten valosarjojen tehot voivat olla esimerkiksi kahdeksan lampun sarjassa 0,5 wattia, 30 lampun sarjassa 2,4 wattia ja 80 lampun sarjassa 6 wattia. Sarjoja hankkiessa voi hyvin miettiä saako tunnelman aikaiseksi pienemmällä lamppumäärällä.

Sähkönkulutus ja käytön kustannukset

Ajastimen käyttö ei tuo suurta säästöä pienitehoisen led-valosarjan käyttöön. Jos jouluvalosarjan teho on yli 6 wattia, kannattaa valo jo kytkeä ajastimeen ja jos ajastimia on jo hankittu, voi niitä käyttää pienitehoisimmissa sarjoissakin.

Erityisen järkevää ajastimen käyttö on, kun käytetään koristevaloja, joissa on muut kuin led-lamput. Jos ajastinta ei ole, on itse muistettava sammuttaa koristevalo yöksi ja kotoa poissaolon ajaksi. Perinteisten valosarjojen teho alkaa usein 21 watista, mutta saattaa olla jopa 100 wattia, joten niiden käyttö on huomattavasti kalliimpaa kuin uusien led-sarjojen.

 

Valosarja 100 vrk koko ajan 100 vrk ajastettuna 8h/vrk
Led 8 lamppua/0,5 W 0,20 € 0,07 €
Led 80 lamppua/6 W 2,30 € 0,80 €
Vanha 216 lampun sarja/ 93,3 W 34,60 € 11,50 €

Laskettu sähkön hinnalla 15,43 snt/kWh.

 

Kierrätä vanhat valosarjat oikein!

Kaikki valosarjat kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräyspisteisiin, sillä tuotteet sisältävät elektroniikkaa, joka saadaan SER-keräyksessä talteen. Muista kierrättää myös sarjan muuntaja.

Kun kausivaloja otetaan pois käytöstä ja säilötään seuraavan talvikauden käyttöä varten, kannattaa sarja ja sen muuntaja pakata samaan pakettiin, koska muuntajat ovat yleensä sarjakohtaisia.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä, Inergia

 

Pin It on Pinterest

Share This