Energiansäästö on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Siitä on hyötyä sinulle itsellesi ja koko yhteiskunnalle. On kysymys huoltovarmuudesta, energian saatavuuteen liittyvien riskien pienentämisestä sekä rahasta.

Kaikkein vaikuttavinta kotona on tilojen ja käyttöveden lämmitykseen tarvittavan energian säästäminen, mutta yhtä lailla taloudellisesti järkevää on nipistää pois tarpeettomasta sähkönkulutuksesta ja liikkumisen energiankäytöstä.

Kun kaikissa suomalaiskodeissa alennetaan huonelämpötilaa yhdellä astella tulevana lämmityskautena, lämmitysenergiaa säästyy jopa kaksi terawattituntia. Säästetty energia vastaa 90 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.

Pörssisähkön hintapiikit vaikuttavat myös määräaikaisten sopimusten saatavuuteen ja hintaan sekä sähkön

riittävyyteen, joten kiinteähintaisen sähkösopimuksen kotitalouksien kannattaa myös siirtää omaa sähkönkäyttöään huippukulutushetkien eli useimmiten arkipäivien aamu- ja iltapäivän tuntien ulkopuolelle.

Astetta alemmas -kampanja kannustaa jokaista suomalaista tekemään nopeavaikutteisia ja konkreettisia energiansäästötoimia. Tavoitteena on saada vähintään 75 prosenttia suomalaisista säästämään energiaa ja saavuttaa pitkällä aikavälillä pysyvästi alhaisempi energiankulutus. Tavoite on kaikille yhteinen kotona, liikenteessä, työpaikoilla ja oppilaitoksissa.

NÄISTÄ PIENISTÄ ARJEN TEOISTA ON HELPPO ALOITTAA:

• Astetta alempi huonelämpötila

• Astetta kevyempi kaasujalka

• Astetta lyhyempi suihku

• Astetta vähemmän viihde-elektroniikkaa

Lisää kotitalouksien helppoja energiansäästövinkkejä: motiva.fi/koti

Astetta alemmas on Motivan, Energiaviraston, työ- ja elinkeinoministeriön, valtioneuvoston kanslian, ympäristöministeriön ja Sitran yhteistyökampanja.

 

Tämä artikkeli on julkaistu Inergiset -lehdessä 3 / 2022: https://www.inergia.fi/wp-content/uploads/2022/09/LINKIT_Inergiset_3_2022.pdf

Pin It on Pinterest

Share This