Vastuullisuusblogi

Ympäristötiekartalla eteenpäin

Kerron sinulle Inergian vastuullisuuden etenemisestä.

Kerroimme joulukuun 2023 Inergiset -asiakaslehdessämme Inergian ympäristötiekartan (vuosille 2024-2035) tavoitteiden toteuttamisesta muutamien tekojen osalta. Nyt on aika kerrata, mitä tulikaan luvatuksi ja missä mennään tällä hetkellä. Korostamme kaikessa toiminnassamme viestinnän tärkeyttä ja tämä blogikirjoittelu on osa sitä.

Tunturiverkko on asentanut uusia vianpaikannusantureita verkkoalueellaan Inarin ja Utsjoen kunnissa jo 20 kappaletta. Näiden osalta voidaan todeta esim. tykkylumen aiheuttamien virtakatkojen lyhentyneen ja vianselvityksen nopeutuneen. Laitteiden avulla on havaittu 4 oikosulkua ja ennakoitu eristimien vaihtotarvetta säästäen jopa 30 t€. Viat on pystytty paikantamaan 100 metrin tarkkuudella.

Inarin Lapin Vesi on jatkanut uusien etäluettavien mittareiden asennusta ja tänä vuonna mittareita on vaihdettu jo 27 kohteeseen. Merkittäviä vuotoja tai vastaavia ongelmia asiakkaillamme on havaittu 5 kpl ja ajokilometrien määrä verrattuna edellisvuoteen vastaavaan aikaan on vähentynyt 1870 kilometriä (-8 %).

Kaukolämpöasiakkaillemme luvatun EnerKey-palvelun käyttöönotto takkusi alkuvuonna ja odotamme itsekin innolla uuden kulutusseurantamahdollisuuden toteutumista.

Henkilökohtaisesti haasteellisin vastuullisuustyön toteuttaminen osui alkuvuoteen ja tilinpäätöskiireiden lomaan. Sain kutsun Kaukolämmön strategiapäiville Rukalle puhujaksi aiheena pienen yhtiön vastuullisuus. Osui ja kolahti, koska olen mukana Energiateollisuuden yritysvastuutyöryhmässä ja muutoinkin innostunut vastuullisuuteen liittyvistä asioista. Päivien anti oli valtaisa, kaukolämmön osalta vastuullisuus polttoainehankintojen ja varsinkin meillä suurten etäisyyksien vuoksi tulee näyttelemään merkittävää roolia myös koko konsernimme osalta. Suuret toimijat vaativat jatkossa tavarantoimittajilta vastuullisuusraportointia, mm. valtakunnalliset kauppaketjut.

Seuraava mahdollinen oma kehityspolkuni kurkistaa Lapin Ammattikorkeakoulun hankkeisiin ja raportoinnin saloihin. EU -lainsäädännöstä johtuen meiltä tullaan vaatimaan jatkossa aivan huimia määriä tunnuslukuja, vertailutietoja, luontojalanjälkilaskentaa ja koko toimitusketjumme vastuullisuuden todentamista. Lohdutukseksi voin todeta, että pienenä konsernina meidän ei ole pakko raportoida tilinpäätöksen osana toimintamme vastuullisuudesta. Mutta lähdetäänpä jututtamaan tulevaisuuden rahoittajia, tuenantajia ja yhteistyökumppaneita. Rahan hinta voi laskea korkojen jäädessä alhaisemmaksi ja saanti voi helpottua, mikäli takataskusta löytyy vastuullisuusraporttia tunnuslukuineen ja läpinäkyvine laskentoineen. Kaikkea rahaa ei ole jatkossa edes jaossa, ellei yritys toteuta ainakin osittain kestävyysraportointidirektiiviä (CSRD). Euroopan tilinpäätösraportoinnin neuvoa-antava ryhmä (EFRAG) on antanut jo lausunnolle suosituksen pk-yrityksen ”ei-pakollisista” tunnusluvuista. Tarkoituksena on, että yhtiöidemme vastuullisuutta raportoidaan mahdollisuuksien mukaan, vaikkei se pakollista olisikaan.

Kevätterveisin

Anne P., talousjohtaja

Nyt lähtee kapula blogista seuraavalle kirjoittajalle, Paulukselle (Inarin Lapin Veden ja Inergia Lämmön toimari), blogi ilmestyy seuraavan kerran toukokuussa.

Pin It on Pinterest

Share This