Vastuullisuusblogi

Kenelle olemme vastuussa?

Kun puhutaan vastuullisuudesta, pitää ensimmäisenä tehdä selväksi, mille asialle tai kenelle olemme vastuussa? Yksityiselämässä määrittely on yleensä helppoa, mutta työelämässä se on jo huomattavasti hankalampaa. Työntekijä on esimerkiksi toiminnassaan vastuussa työnantajalle, asiakkaille ja kollegoille, kun taas esihenkilö joutuu vastaamaan alaisilleen, työnantajalle ja omille kollegoilleen. Vastuullisuus ei ole riippuvainen asemasta, vaan jokaisella on mahdollisuus toimia vastuullisesti omassa toimintaympäristössään. Minä olen mieltänyt termin siten, että pyritään toimimaan kokonaisuuden kannalta mahdollisimman oikealla tavalla. Mitä enemmän on vastuuta, sen enemmän joutuu tasapainottelemaan eri sidosryhmien välillä.

Toimitusjohtajana toimiessaan päätöksiä ja niiden vaikutuksia peilataan työntekijöiden, asiakkaiden ja omistajien näkökulmista. Ympäristöasioissa pyritään määrittämään, mikä on kokonaisuuden kannalta perusteltavissa oleva toimintatapa. Tällä hetkellä sekä kaukolämmöllä, että vesihuollolla on merkittäviä ympäristöön vaikuttavia aktiivisia hankkeita. Inarin Lapin Vesi painii Mellanaavan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan saamisen kanssa ja Inergia Lämmöllä on alkamassa ympäristölupahakemusprosessi kierrätyspuulaitoksesta.

Jätevedenpuhdistamon osalta tilanne on hyvin hankala. Jos uudessa ympäristöluvassa määrätään laitokselle esimerkiksi: ”Mikäli halutaan jatkaa puhdistettujen jätevesien johtamista nykyiseen purkupisteeseen, tulee laitoksen lisätä prosessiin typen poisto.”, tarkoittaa se joko valtavaa investointia tai sitten purkuputken vaikutusalueen laajentamista useammille kiinteistöille Ivalojoen varrella. Tällöin oltaisiin tilanteessa, jossa ei hyviä vaihtoehtoja olisi, vaan joudutaan miettimään, mikä ratkaisu on kokonaisuutta ajatellen paras.

Lämmön haasteena sen sijaan on, mistä saada riittävästi uusiutuvaa polttoainetta kohtuullisin kustannuksin. Mikäli energiapuuta ei saada hankittua riittävästi, puuttuva osuus korvataan turpeella tai pahimmassa tapauksessa fossiilisilla polttoaineilla, kuten öljyllä. Uutena suuntana ovat palamattomat ratkaisut sekä kierrätyspuu. Potentiaalisena vaihtoehtona tarkastelun alla ovatkin nyt sähkökattilat yhdistettyinä erityyppisiin lämpöakkuihin sekä reservimarkkinoihin.

Maailma muuttuu koko ajan ja muutosvauhti tuntuu vain kasvavan. Muutokset aiheuttavat riskejä ja kuormittavat, mutta voivat avata myös uusia mahdollisuuksia ja johtavat kehitykseen.

Paulus Lepistö

toimitusjohtaja

Inarin Lapin Vesi Oy

Inergia Lämpö Oy

 

Julkaisu on osa Inergian vastuullsuusblogi-sarjaa. Edelliseen julkaisuun pääset tästä:

Anne Portti: Ympäristötiekartalla eteenpäin

 

 

Pin It on Pinterest

Share This